Preventie

Voorkomen is beter dan genezen, zeker in het geval van cybercrime. Helaas is het niet altijd te voorkomen, maar er is wel veel dat je zelf kunt doen om de kans te minimaliseren. Daarnaast is raadzaam om voorbereid te zijn op een snel herstel indien een cyberaanval je overkomt. 

Hier wordt een aantal maatregelen gegeven die je in ieder geval een heel eind op weg helpen.

 1. Zorg voor adequate digitale projectie in de vorm van security pakket/ beveiligingssysteem
 2. Zorg ervoor dat je bedrijf niet stil komt te liggen wanneer een of meerdere PC's of systemen zijn geïnfecteerd
 3. Zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de do's en dont's


Zorg voor een adequaat beveiligingssysteem en houdt deze up-to-date

 • Gebruik een multi-layered security strategie: Geen beveiliging tool is 100% effectief, maar met behulp van een multi-gelaagde aanpak die firewalls, antivirus, en gedrags-gebaseerde malware detectie omvat kan ervoor zorgen dat zelfs als een laag niet de vangst van een dreiging andere laag wil.
 • Patch vroeg, patch vaak: Security-software heeft regelmatig updates en patches te houden met nieuwe cyberaanvallen. Zorg ervoor dat al uw beveiligingssoftware wordt regelmatig bijgewerkt. 
 • Zorg ervoor dat alle software op de computer up-to-date is. Wanneer nieuwe versies vrijgegeven worden van uw besturingssysteem of applicaties, installeer deze dan direct. Mocht de software aanbieden automatisch updates te installeren kies hier dan voor.


Zorg ervoor dat je bedrijf niet stil komt te liggen wanneer een of meerdere PC's of systemen zijn geïnfecteerd

Bepaal voor jezelf hoelang je bedrijf zonder een werkend computersysteem kan opereren, een uur, een dag een paar dagen? Dit bepaalt uiteindelijk welke vorm van voorzorg u moet nemen en uiteraard geldt ook hier dat hoe korter de tijd is dat u zonder systeem kunt werken hoe kostbaarder en technische oplossing is.

Met behulp van Back-up te herstellen van Ransomware: 4 dingen die je moet overwegen

Hoewel het waar is dat het herstel van een backup is de beste optie als je geraakt met een ransomware aanval zijn er verschillende dingen na te denken over wanneer je back-up te gebruiken als de kern van uw ransomware bescherming strategie.

 • Frequentie van back-ups maken. Als je wekelijks back-ups maakt dan kun je die computer precies zoals het was een week geleden te herstellen. Waneer je dagelijkse back-ups maakt dan kun je herstellen zoals het was de dag ervoor etc.
 • Hersteltijd: Dit is de tijd die het duurt om een ​​computersysteem met behulp van een backup te herstellen en weer volledig up and running te zijn. Afhankelijk van het type van gegevensverlies is de tijd om de gegevens daadwerkelijk te herstellen misschien langer dan je verwacht.
 • Over het algemeen geldt hoe beter en frequenter de back-ups, hoe korter de hersteltijd des te hoger vaak het prijskaartje.
 • Let op! Lokale back-ups kunnen worden versleuteld (geraakt) door ransomware of andere malware, ook: als uw back-up oplossing is lokaal en is aangesloten op een computer die wordt geraakt met ransomware is de kans groot uw back-ups worden gecodeerd, samen met de rest van uw gegevens. 
 • Test je herstelprocedure! Het testen van hoe lang het daadwerkelijk duurt om alles weer terug te zetten is een goede manier om inzicht te krijgen in de kosten van de middelen en de tijd van een cybercrime aanval.


Zo krijg je je back-up op orde te krijgen

 • Pas de zogenaamde 3-2-1 backup methode toe: 3 kopieën van uw gegevens, op 2 verschillende locaties, waarvan er 1 offsite (buiten uw eigen netwerk bijvoorbeeld in de cloud). Deze methode zorgt ervoor dat zelfs als een kopie van uw back-up wordt versleuteld door ransomware je nog steeds ten minste een off-site kopie die niet kan worden aangeraakt.
 • Gebruik naast een regulier back-up ook een zogenaamde image back-up. Een image back-up is een momentopname van uw computer die u toelaat om uw computer te herstellen naar een toestand op een eerder tijdstip (de tijdstip voordat uw systeem was geïnfecteerd). 
 • Een image back-up is gemakkelijker en sneller te herstellen dan duizenden afzonderlijke bestanden. Toch zal een file-gebaseerde (reguliere) back-up uw afzonderlijke bestanden sneller herstellen dan een image back-up. Dus als je bijvoorbeeld snel toegang nodig hebt tot logingegevens of ​​kritische document kunt u hier direct tpegnag krijgen terwijl je de rest van de image back-up u helpt de rest te herstellen.
 • Idealiter wordt een van de back-ups op een systeem dat is losgekoppeld van internet.

 

 

Zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de do's en dont's

 • Vertrouw letterlijk niemand. Iedere account kan gecompromitteerd worden en kwaadaardige links kunnen verstuurd worden vanaf de accounts van vrienden op social media, collega's of een online gaming partner. Open nooit bijlages in e-mails van iemand die u niet kent. Facturen van een bedrijf waar u geen zaken mee doet? Wees voorzichtig met bijlages! 
 • Zorg ervoor dat slechts enkele personen binnen uw bedrijf de mogelijkheid om programma's te installeren.
 • Zet de ‘extensies voor bekende bestandtypen verbergen’ optie in de mapopties van Windows Verkenner uit. Dit maakt het makkelijker om kwaadaardige bestanden te herkennen. Doe niets met toegestuurde of gedownloade bestanden met de extensie ‘.exe’, ‘.vbs’ en ‘.scr’ als je niet voor 100% zeker bent over de herkomst van deze bestanden. De cybercriminelen kunnen namelijk verschillende extensies gebruiken om een kwaadaardig bestand te verhullen als een video, afbeelding, of document (zoals bijvoorbeeld hot-chics.avi.exe of doc.scr).
 • Als je een onbetrouwbaar of onbekend proces tegenkomt op je computer, verbreek dan onmiddellijk de verbinding met het internet of andere netwerkconnecties (zoals thuisnetwerken via Wi-Fi) — Dit voorkomt verspreiding van de infectie.


Nuttige links

Hier vind je een aantal links naar sites die zich bezighouden met enige vorm van cybercrime.

politie.nl/themas

mkbservicedesk.nl

nomoreransom.org

autoriteitpersoonsgegevens.nl

fraudehelpdesk.nl