Ransomware

Ransomware is malware die je computer en mobiele apparaten vergrendelt of je elektronische bestanden versleutelt. Wanneer dit gebeurt heb je geen toegang meer tot je gegevens. Ransomware wordt meestal onbewust geïnstalleerd middels het openen van een e-mailbijlage, een factuur of een zending tracking-document of iets anders schijnbaar onschuldig. Eenmaal geopend begint deze vorm van malware meestal in stilte met het coderen van alle bestanden zonder enige interactie van de gebruiker of de kennisgeving. Wanneer alles is versleuteld wordt de gebruiker op de hoogte gebracht, wordt informatie gegeven over het gewenst 'losgeld' en hoe dit kan worden voldaan.(klik voor een grotere versie)

(klik voor een grotere versie)


De partij die deze ransomware heeft verspreid zal je vragen om te betalen waarna weer toegang tot je bestanden wordt beloofd. Dit is echter niet gegarandeerd en daarom is betalen altijd af te raden!


Wat als je het slachtoffer ben geworden? 

  • Blijf kalm!
  • Schakel de WiFi uit of ontkoppel de netwerkkabel zodat u geen verbinding meer hebt met internet.
  • Heb je back-ups en zo ja installeer deze dan indien mogelijk op een andere, niet geïnfecteerd PC/ systeem. Op deze manier creëer je rust doordat je in ieder geval verder kunt met de belangrijkste activiteiten. Verzeker jezelf ervan dat deze back-ups vrij zijn van het virus?
  • Om iets te doen aan de geïnfecteerde PC/systemen dien je eerst te weten met welk type ransomware je van doen hebt. Er is gelukkig wat licht in de duisternis middels een  geweldig internationaal initiatief genaamd No More Ransom, een initiatief van het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie, Europol's European Cybercrime Centre en cybersecurity bedrijven. 
  • Op nomoreransom.org kun je vaststellen met welk type ransomware je te maken hebt en voor een aantal typen wordt ook een ontsleutelprogramma aangeboden die je gratis kan downloaden.
  • Doe aangifte! Alleen op die manier kan er echt iets worden gedaan.


Hoe voorkom je het?


Kijk hier voor tips voor preventies.